”Kapitalismen är död leve revolutionen”

Gammaldags, svår, komplicerad, tråkig, vacker i teorin, mardröm i praktiken, slöseri med tid, långa ord, mekanisk, år i biblioteket, abstrakt, Ryssland, misslyckande, inte så lätt. Många motargument mot Marx teorier, javisst, men ska man lägga någon tilltro till undersökningar utförda av Globe Scan och University of Maryland i USA, så pekar allt på att en stor del av västvärldens befolkning tycker det dags för någont nytt system. Läs här vad Lasse Strömberg skriver i sin blogg

 

 Man ska ju inte betrakta opinionsundersökningars resultat som den absoluta sanningen. Ändå kan resultaten vara rätt lustiga och faktiskt också säga en hel del.

Per Jönsson skriver idag en kommentar i DN om en opinionsundersökning i 27 länder gjord till BBC där man intervjuat 30 000 personer. 

Det lustiga är att majoriteten av jordens invånare anser att marknadskapitalismen är misslyckad. Endast var tionde person tycker att kapitalismen fungerar bra. Tja, vem är förvånad? 

Var fjärde anser att det behövs ett ”annorlunda ekonomiskt system” och så är givetvis. Människor vill ha rättvisa och samarbete i stället för egoism och konkurrens. 

Det är tack vare samarbete djuret människan har kommit att dominera jordklotet. Sedan kan man diskutera om det i sig är bra eller om människans dominans kommer att innebära mänsklighetens undergång. 

Över femtio procent av de tillfrågade anser också att  

kapitalismens problem bara kan lösas med fler ”regleringar och reformer” och att det ska till hårdare tag när det gäller att reglera affärslivet. 

Inte oväntat anser två tredjedelar av jordens människor att klotets rikedomar måste fördelas mera rättvist. 

Denna undersökning är utförd av Globe Scan och University of Maryland i USA bör man tillägga innan de liberala kommentatorerna dyker upp som gubben i lådan och påstår att undersökningen är ett beställningsverk av Nordkorea. 

I USA anser föga förvånande så många som 25 procent att kapitalismen fungerar bra. Dessa har naturligtvis inte sett Michael Moores film Capitalism, a love story. De vill säkert inte se den heller för då får de sin verklighetsuppfattning krossad. Att likt strutsen sticka huvudet i sanden för att slippa se verkligheten är nog rätt poppis i vissa kretsar. 

Egoism och konkurrens är höger.
Rättvisa och samarbete är vänster.
Det är ditt val!   

Skriver Lasse Strömberg i sin blogg : http://fotolasse.se/ 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *