2008-12-07 Till vänsterpartiets medlemmar

Som ni alla vet så har vi kämpat under hösten för att ena oppositionen. Vi har hela tiden sagt att vi vill ha ett regeringsalternativ bestående av tre partier och att vi inte ställer några ultimativa krav. Nu är vi där. Det har kostat på och vi har fått göra stora uppoffringar för att nå hit. Vi accepterar budgetreglerna, men partiet ändrar självklart inte uppfattning. Hur utgiftstaken sedan ska utformas blir en uppgift för en kommande regering.

 

 

 

Kompromissen har varit nödvändig för att nå det överordnade målet om att ena oppositionen. Många människor kräver av oss i oppositionen att vi ska enas för att få bort den sittande regeringen som sitter handlingsförlamad mitt i kristiden med lågkonjunktur och ständigt nya varsel. Det har varit viktigt för oss att lyssna på dem och ta det ansvar som människor förväntar sig av oss.

 

Även om vi fått göra uppoffringar så har våra tre partier nu ett gemensamt politiskt projekt. Vi är överens om att inriktningen i jobbpolitiken, välfärdspolitiken och klimatpolitiken måste förändras. Vår uppgift är att se till att det inte bara blir ord på ett papper. Trots att vi uppnått målet om att ena oppositionen så återstår egentligen allt arbete. Nu kommer det att tillsättas arbetsgrupper tillsammans med s och mp som ska utveckla politiken på centrala områden. Men framför allt återstår arbetet med att skapa entusiasm för en vänsterpolitik.

 

Vi kommer att gå till val med egna valmanifest, men väljarna förväntar sig också att få veta vilken politik som blir gemensam på ett antal viktiga politiska områden.

 

Det är nu viktigare än någonsin att fortsätta att utveckla vår egen politik och partiet. Därför får inte det påbörjade arbetet avstanna. Vi måste fortsätta knacka dörr, lyssna och finnas i människors vardag. Vi måste fortsätta att bygga allianser med våra vänner inom fackföreningsrörelsen, hyresgästföreningen, solidaritetsorganisationer och andra som tillsammans med oss vill arbeta för att byta både regering och politik. Vi har ett utmärkt tillfälle att profilera oss i den kommande kampanjen inför EU- parlamentsvalet, då vi är det enda vänster och EU- kritiska partiet.

 

Nu fortsätter vi det viktiga politiska arbete som vi har framför oss tillsammans med andra rörelser som finns för förändring och för vänsterpolitik i framtiden. Med vänsterpartiets medverkan i ett regeringsalternativ kan en socialistisk och feministisk politik bli verklighet.

 

Lars Ohly                             Anki Ahlsten

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *