Lars Ohly:

Socialdemokraterna och miljöpartiet har deklarerat att de kommer att gå vidare med ett fördjupat samarbete inför valet 2010. Sedan i somras har s och mp gradvis uteslutit vänsterpartiet från de samtal som dittills pågått, för att nu ta detta steg. För att undvika intern kritik hävdar man att det är vänsterpartiet som inte velat samarbeta. Det är inte sant.

Partiledningen har i enlighet med kongressbeslut försökt bygga en stark opposition med syfte att bilda en vänsterregering bestående av vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet efter nästa val. En sådan regering måste också stå för en helt annan politik än högeralliansens. En ny majoritet efter nästa val måste våga satsa på rättvisa, välfärd och framtidsinriktade klimatinvesteringar. Med detta i sikte har vi arbetat för att fördjupa samarbetet med s och mp.

  Nu stänger s och mp dörren för detta. Det tror vi är ett stort misstag. Oppositionen blir försvagad och högerregeringen jublar. Det alternativ som s och mp kommer att stå för blir inte ett tydligt vänsteralternativ.

  Vi fortsätter att hålla dörren öppen för ett vänstersamarbete. Vi ställer inte heller nu några ultimatum. Vi är som tidigare beredda att diskutera allt. Men för oss är det helt avgörande att vi kan komma överens om en politik som minskar klassorättvisor och könsskillnader, bygger ut välfärden och satsar på klimatinvesteringar.

  Vi vet att vi är många som önskar en sådan politisk förändring efter nästa val. Med oss finns många fackliga aktivister, feminister, miljökämpar, solidaritetsarbetare och andra som precis som vi vill se en stark vänsteropposition idag med sikte på en politisk förändring 2010.

  Lokalt och regionalt behöver inte situationen i rikspolitiken påverka de samarbeten som fungerar bra. Det är helt upp till de lokala förutsättningarna och bedömningarna. Vårt råd är därför att fortsätta samarbetet med s och mp där det fungerar.

  Vad vi däremot alla behöver göra är att se till att vänsterpartiets inflytande över svensk politik blir större – genom att driva opinion i våra viktigaste politiska frågor och genom att se till att nå ett så starkt valresultat som möjligt Vi börjar med kampanjen i EU-parlamentsvalet 2009. Sedan går vi in i valrörelsen 2010 som det tydligaste alternativet till högerregeringen och högerpolitiken. Det är dags att bygga allianser och nätverk, öka vår närvaro i människors vardag och på gator och torg, och att formulera tydliga politiska alternativ som syns och hörs. Tillsammans ska vi förändra!

 

Lars Ohly, partiledare                                                  Anki Ahlsten, partisekreterare

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *